Herbata zielona to najzdrowsza propozycja dla smakoszy tego napoju. Przygotowywana jest na bazie tej samej rośliny co herbata czarna, biała czy czerwona. Jednak odmiana zielona nie zostaje poddana procesowi fermentacji. W szczególnych przypadkach proces oksydacji jest minimalny. Niezwłocznie po zerwaniu, listki się suszy, dzięki temu zachowują składniki mineralne i witaminy te same, które zawierałaby żywa roślina. Największymi producentami zielonej herbaty na świecie są: Chiny, Japonia i Wietnam. Jednak liderem w tym zestawieniu są nieprzerwanie Chiny.
Chińskie zielone herbaty dzielą się na prowincje z których pochodzą. I tak na przykład herbata zielona Grunpowder pochodzi z prowincji Zhejiang. Listki w tej mieszance są zwinięte w malutkie kulki przypominające proch strzelniczy. Podczas zaparzania listki rozwijają się, a napar uzyskuje mocny i cierpki smak. Kolejną odmianą chińskiej zielonej herbaty jest Sencha, która jest jedną z najpopularniejszych zielonych herbat na świecie. Listki herbaciane zbierane są wczesną wiosną dzięki temu konsumenci zyskują smak bardziej zdecydowany, a duża zawartość teiny zawarta w młodych liściach będzie miała działanie bardziej pobudzające od tych z późniejszych zbiorów. Odmianą późnych zbiorów jest Bancha. Powstaje z tych samych krzewów co Sencha, jednak jej zbiory odbywają się latem, jesienią, a nawet zimą. Listki w późniejszym okresie stają się grubsze, bardziej dojrzałe i zawierają mniej kofeiny i tanin, dzięki temu herbata jest delikatniejsza i idealnie nadaje się także dla dzieci.