Szukając kaw o intensywnym smaku, a jednocześnie mających w sobie nutę łagodności, warto wybrać mieszanki pochodzące z Afryki. Kawa świata z Ugandy łączy w sobie posmak rodzynek i melonów ze szczyptą czekolady. Niewielka kwasowość spełni oczekiwania miłośników pysznego lungo. Pełne body połączone ze smakiem jabłek charakteryzuje kawę uprawianą w rejonach Kongo. Duża zawartość kofeiny dodaje energii na cały dzień i jednocześnie pobudza wszystkie zmysły. Jeżeli chcą Państwo zakochać się w tym napoju od pierwszego łyku, to oczywiście idealnym wyborem będzie kawa etiopska. Warto zwrócić uwagę, że swój wyjątkowy smak zawdzięcza ręcznemu zbieraniu ziaren, a także tradycyjnej obróbce „na sucho". Można także zakupić kawę pochodzącą z samego serca Afryki, a dokładnie z Rwandy. Krzewy kawowca uprawiane są na zdrowych i żyznych glebach. Następnie ziarna są ręcznie sortowane. To wszystko wpływa na niezwykły smak w każdej filiżance.