Herbata biała nie bez powodu została okrzyknięta eliksirem młodości. To właśnie ta odmiana herbaty zawiera najwięcej przeciwutleniaczy z wszystkich dostępnych na rynku herbat. Przeciwutleniacze powodują, iż wolne rodniki odpowiadające za starzenie się skóry, nie są w stanie rozprzestrzenić się po naszym organizmie. Przeciwutleniacze neutralizują je, a skóra wygląda dłużej młodo i pięknie.
Na pewno silniejszym działaniem antynowotworowym niż pozostałe herbaty. Ponadto korzystnie wpływa na układ odpornościowy, chroni przed próchnicą, dzięki dużej zawartości fluoru. Jest polecana także osobom odchudzającym się, gdyż doskonale wpływa na metabolizm, który zmusza do zwiększonej pracy. Osobom cierpiącym na osteoporozę czy zapalenie stawów zaleca się picie białej herbaty, gdyż zwiększa ona gęstość kości. Białą herbatę zaparzamy w temperaturze około 70 stopni Celsjusza. Napój powinien mieć przejrzysty kolor, a smak nie powinien być gorzki. Tak jak w pozostałych liściastych herbatach susz można zaparzać kilkukrotnie.