Herbata czarna jest niewątpliwie najpopularniejszym naparem uzyskanym z liści camelli sinensis na świecie. Liście poddawane są procesowi pełniej fermentacji, dzięki któremu uzyskuje się napar o bardzo wyrazistym smaku i aromacie. Czarną herbatę można skategoryzować pod względem jej pochodzenia. Nazwy czarnych herbat w przeważającej większości pochodzą od regionu w którym są uprawiane.
Assam jest gatunkiem czarnej herbaty, a zarazem regionem w Indiach, gdzie przeważa klimat deszczowy i tropikalny. Pozyskana z indyjskich plantacji herbata charakteryzuje się cierpkim, dość mocnym i wyrazistym naparem. Jest doskonała jako herbata śniadaniowa, podawana z mlekiem, lub cukrem i plasterkiem cytryny. Kolejnym regionem, od którego powstała nazwa herbaty jest Darjeeling. Ta herbata z Indii jest w mniejszym stopniu poddawana fermentacji niż Assam. Darjeeling to odmiana o nieco delikatniejszym smaku, w której wyczuwalne są aromaty owocowe i kwiatowe. Prowincja Yunnan w Chinach także uprawia czarną herbatę, którą charakteryzuje duża ilość tipsów. Yunnan golden tips i Yunnan silver tips to najlepsze herbaty chińskie tego gatunku. Są aromatyczne, orzeźwiające i lekko słodkawe. To świetna propozycja o poranku jak i wieczorem. Dobrze smakuje także jako bawarka. Kolejną herbacianą wyspą jest Sri Lanka. Uprawiane tam krzewy herbaciane noszą nazwę regionu Ceylon. O plantacje na Sri Lance dba się z największą starannością. Warunki w których rośnie ich herbata mają ogromny wpływ na unikalność naparu, który z każdym zbiorem smakuje nieco inaczej, gdyż cały czas dopracowują swój kunszt. Czarną herbatę miesza się często z innymi roślinami by wydobyć z niej niecodzienny smak. Najbardziej charakterystycznym naparem uzyskanym z czarnej herbaty i oleju z bergamotki jest Early Grey.
Wszystkie te odmiany czarnej herbaty znajdą Państwo w naszym sklepie.