Herbata

Herbata jest naparem z liści lub pąków krzewu o tej samej nazwie. Należy do rodzaju Camellia. pomimo tego, że krzewy sa do siebie bardzo podobne, to rozróżnia się kilka odrębnych gatunków lub odmian. Najbardziej powszechna jest odmiana chińska, która posiada swój chiński znak: 茶.
Smak naparu herbaty, jaki pijemy uzależniony jest przede wszystkim od regionu, w którym krzewy są uprawiane. Co za tym idzie istotne są warunki klimatyczne i glebowe. Ważny wpływ na smak ma również sposób obróbki zebranych liści lub pąków. Klimatem sprzyjającym herbacie jest klimat ciepły łagodny, występujący pomiędzy zwrotnikami. Dlatego głównymi eksporterami suszu są kraje położone za północ i na południe od równika. 

Herbata co do zasady jest zbierana ręcznie. Zrywane są jej szczytowe listki, dlatego ogranicza się ilość zbiorów w ciągu roku, aby dać krzewom możliwość wzrostu. W Chinach i Japonii herbata jest zbierana maksymalnie 5 razy do roku, natomiast w rejonie Indonezji oraz Indii nieco więcej, ze względu na doskonałe warunki wzrostu. Poniżej zapraszamy do zapoznania się z ofertą różnego rodzaju herbaty.

Zobacz jako Tabela Lista
Sortuj po
Wyświetl na stronie

Herbata Rooibos | Super Grade Long Cut | Naturalna

Pochodząca z plantacji Republiki Południowej Afryki herbata Rooibos Super Grade Long Cut, to bezteinowy napój o łagodnym aromacie i delikatnym smaku. Pochodzi z najlepszych gatunkowo liści czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) i wyróżnia się niepowtarzalnym charakterem i wyjątkowymi walorami smakowymi. Nie posiada żadnych sztucznych substancji konserwujących, dodatków ani barwników. Brak teiny sprawia, że można ją pić przez cały dzień, także wieczorem. Doskonale nadaje się także dla kobiet w ciąży. W smaku jest niezwykle orzeźwiająca, słodkawa, z wyczuwalną nutką kwiatową, lekko egzotyczną. Herbata posiada długie igiełki, koloru czerwonego. Rooibos Super Grade Long Cut jest doskonała do picia zarówno na ciepło, jak i na zimno, doskonale orzeźwi w gorące dni. To doskonały wybór dla osób, które kochają lekkie, delikatne, owocowe napoje. Aby wydobyć z herbaty Rooibos Super Grade Long Cut to, co najlepsze, należy pamiętać o odpowiednim sposobie parzenia. Jak wygląda ten proces? Wsyp 2-3 g suszu do naczynia o pojemności 200 ml i zalej wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Całkowity czas zaparzania wynosi 2-5 minut. Nie zaleca się parzenia herbaty dłużej niż 5 minut, ponieważ może to zmienić jej smak na gorzki, goryczkowaty. Do przygotowania Rooibos Super Grade Long Cut, zawsze używaj świeżej, najlepiej przefiltrowanej wody. Herbatę można parzyć wielokrotnie, jednak zaleca się nie robić tego więcej niż 2-3 razy. Każde kolejne parzenie, powinno się wydłużyć o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
19,10 zł
Loading more products ...