Kawa w Bioliwii uprawiana jest głównie w tropikalnym rejonie La Paz, a także Cochabamba, Santa Cruz, Tarija oraz Los Yungas. Kawy Boliwii charakteryzuje delikatny smak, zazwyczaj owocowy. Czasami zdarza się smak gorzki i cierpki. Boliwijskie kawy posiadają certyfikaty „Fair Trade”, a także zaświadczenia o wzroście w warunkach ekologicznych. Przy uprawie nie używa się nawozów sztucznych czy pestycydów, dzięki temu kawa z Bolivii może poszczycić się wyjątkową jakością.
Wiele rodzin boliwijskich w swoje sidła wciągnął biznes narkotykowy. Od jakiegoś czasu w Boliwii powstają organizacje doradzające rodzinom w produkcji i sprzedaży kay organicznej (BIO). Dzięki temu rodziny mają alternatywę dla biznesu narkotykowego. Jednak uprawa krzewów kawowca nie przynosi dużych zysków i Boliwia potrzebuje mnóstwo zamówień na swoją kawę. Dzięki zakupom kawy boliwijskiej przyczyniamy się do wyjścia na prostą plantatorów organicznej kawy. W szczególności warto zaopatrywać się kawy oznaczone logo „Fair Trade”.