Odpowiednia metoda parzenia kawy pozwala wydobyć jej smak i podkreślić aromat. Doskonałym wyborem jest oczywiście arabika, która posiada bardzo szeroki wachlarz smaku. Można delektować się zarówno nutami kwiatowymi, orzechowymi, jak i czekoladowymi. Zatem, gdy zależy Państwu na intensywnym i mocnym smaku, najlepiej sprawdzi się ta pochodząca z Peru. Aby jeszcze bardziej odkryć jej wykwintność, warto zaparzać ją w ekspresie przelewowym, gdyż proces ten pozwala na wydobycie najlepszego aromatu. Dzięki temu zachwyca ona swoją kwasowością i intensywnością. Z kolei dla miłośników subtelniejszych aromatów polecamy przygotowywanie robusty w kawiarce. Jeżeli preferują Państwo słodkie nuty, to lepiej wybierać mocno zmieloną, w której goryczka jest niewielka. Warto także nabyć kawę w ziarnach, która doskonale sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych, w których można ustawić sposób zmielenia ziaren. Im większe, tym smak jest mocniejszy.