Kawy Hondurasu

Honduras jako drugie, co do wielkości państwo w Ameryce Środkowej, zamieszkałe jest przez ponad 7 mln ludzi, posiada spory potencjał do upraw kawowców. Już od początku XIX wieku w Hondurasie uprawiano kawę z przeznaczeniem na eksport. Pomimo doskonałych warunków klimatycznych początkowo Honduras nie liczył się mocno na rynkach światowych, jako producent kawy. Nie znaczy to, że jej nie uprawiał. Zdobyte przez lata doświadczenie, wraz z pomocą finansową USA dźwignęło Honduras na szóstą lokatę na świecie wśród państw eksportujących kawę.
Największymi rejonami Hondurasu produkującym kawę są okolice Santa Barbara, Copan, Ocotepeque, Lempira, La Paz i El Paradiso. W zależności, z jakich rejonów pochodzi, kawa posiada róże charakterystyki. Ta uprawiana na wysokościach pomiędzy 1500 a 2000 metrów nad poziomem morza otrzymuje oznaczenie SHG (Strictly High Grown). Ogólnie kawy honduraskie charakteryzują się mniejszą kwasowością niż inne kawy z Ameryki Centralnej z wyraźnymi nutami karmelu.

Zobacz jako Tabela Lista
Sortuj po

Honduras SHG | Arabica | Kawa mielona

Ameryka Środkowa - klimat równikowy, morze i wysokość powyżej 1500 metrów nad poziomem morza. To wszystko sprawia, że kawa SHG jest niepowtarzalna, posiadająca swój twardy charakter. Naprawdę warta spróbowania.
20,80 zł

Honduras SHG | Arabica | Kawa ziarnista

SHG w kawie z Hondurasu to gwarancja uprawy na wysokości powyżej 1500 m n.p.m. Dlatego akurat ten gatunek kawy arabica jest niezmiernie ceniony na świecie. Jego kwaskowaty smak szczególnie upodobali sobie Japończycy. Może warto spróbować naprawdę egzotycznego smaku?
20,80 zł