Honduras jako drugie, co do wielkości państwo w Ameryce Środkowej, zamieszkałe jest przez ponad 7 mln ludzi, posiada spory potencjał do upraw kawowców. Już od początku XIX wieku w Hondurasie uprawiano kawę z przeznaczeniem na eksport. Pomimo doskonałych warunków klimatycznych początkowo Honduras nie liczył się mocno na rynkach światowych, jako producent kawy. Nie znaczy to, że jej nie uprawiał. Zdobyte przez lata doświadczenie, wraz z pomocą finansową USA dźwignęło Honduras na szóstą lokatę na świecie wśród państw eksportujących kawę.
Największymi rejonami Hondurasu produkującym kawę są okolice Santa Barbara, Copan, Ocotepeque, Lempira, La Paz i El Paradiso. W zależności, z jakich rejonów pochodzi, kawa posiada róże charakterystyki. Ta uprawiana na wysokościach pomiędzy 1500 a 2000 metrów nad poziomem morza otrzymuje oznaczenie SHG (Strictly High Grown). Ogólnie kawy honduraskie charakteryzują się mniejszą kwasowością niż inne kawy z Ameryki Centralnej z wyraźnymi nutami karmelu.