Jednym z najlepszych gatunków kawy jest robusta. Wywodzi się z Afryki, choć obecnie uprawiana jest także w Ameryce Południowej oraz Azji. Dzięki dużej zawartości kofeiny doskonale pobudza i dodaje energii na cały dzień. Oczywiście należy wspomnieć o jej mocnym aromacie oraz intensywnym smaku. Bogactwo nut owocowych, kwiatowych, a także subtelna goryczka sprawiają, że taka kawa jest wybierana przez prawdziwych koneserów. Warto zauważyć, że kwasowość w robuście jest stosunkowo wysoka, co zapewnia niebywałe doznania dla kubków smakowych. Bardzo ważny jest sposób uprawy bez dodatku środków chemicznych. Kawowiec sadzony jest na niższych wysokościach, natomiast ziarna zbierane są ręcznie, a następnie segregowane. Dzięki temu do każdego opakowania trafiają tylko najlepsze. Należy jeszcze zwrócić uwagę na średnią lub ciężką cielistość naparu.
Idealna propozycja szczególnie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez solidnej dawki kofeinowej energii. Co ciekawe, mimo że to stuprocentowa robusta, jej charakterystyczny posmak jest praktycznie niewyczuwalny.
Są kawy, których grzechem jest nie spróbować. Jedną z tych kuszących „propozycji nie do odrzucenia” jest monsunowana robusta prosto z Indii: India Monsooned, której nadaliśmy przydomek „Indyjskie Pobudzenie”. Jeśli chcesz poznać ją z bliska – czytaj dalej.
Mistrzostwo świata w kategorii robusta. Kawa uważana za wzorcowy przykład dla tego gatunku. Duże ziarna o harmonijnych, regularnych kształtach. Do tego potężna dawka kofeiny (dwa razy większa niż w standardowej arabice). Idealna do wykonywania mieszanek oraz do porannego espresso.
Wietnam to kawowy gigant. Drugi po Brazylii największy producent kawy na świecie. Jeśli piliście kiedyś robustę, to z ogromną dozą prawdopodobieństwa była to kawa z Wietnamu.
Wietnam to kawowy gigant. Drugi po Brazylii największy producent kawy na świecie. Jeśli piliście kiedyś robustę, to z ogromną dozą prawdopodobieństwa była to kawa z Wietnamu.