Szukając kawy o intensywnym smaku, a jednocześnie niezwykle aromatycznej, warto zdecydować się na robustę z Indii. Swoje wspaniałe walory zawdzięcza specjalnej uprawie kawowca w bardzo żyznych glebach, bez dodatku szkodliwych pestycydów. Ponadto zielone ziarna są wystawiane na działanie wilgotnego wiatru monsunowego, co powoduje ich ciemnienie i zapewnia wyjątkowość każdej filiżance tego naparu. Należy zwrócić uwagę na nietuzinkowy, bogaty wymiar smakowy. Wybierając robustę Cherry, można w niej wyczuć subtelne nuty mlecznej czekolady, ale i ostrość indyjskich przypraw. Z kolei w Kaapi dominuje posmak orzechów, ziół, a nawet goździków. Aromat dymu drzewnego pobudza zmysły. Ciężkie body i mocna goryczka w połączeniu ze sporą zawartością kofeiny dodają energii na cały intensywny dzień w pracy.
Idealna propozycja szczególnie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez solidnej dawki kofeinowej energii. Co ciekawe, mimo że to stuprocentowa robusta, jej charakterystyczny posmak jest praktycznie niewyczuwalny.
Są kawy, których grzechem jest nie spróbować. Jedną z tych kuszących „propozycji nie do odrzucenia” jest monsunowana robusta prosto z Indii: India Monsooned, której nadaliśmy przydomek „Indyjskie Pobudzenie”. Jeśli chcesz poznać ją z bliska – czytaj dalej.
Mistrzostwo świata w kategorii robusta. Kawa uważana za wzorcowy przykład dla tego gatunku. Duże ziarna o harmonijnych, regularnych kształtach. Do tego potężna dawka kofeiny (dwa razy większa niż w standardowej arabice). Idealna do wykonywania mieszanek oraz do porannego espresso.