Nasza najnowsza propozycja, herbata zielona aromatyzowana, przypadnie do gustu nie tylko herbacianym koneserom. Zawarte w suszu kawałeczki truskawek zamieniają napar w przepyszny owocowy napój, który schłodzony latem wspaniale orzeźwia, a zaparzony zimą przypomina o słonecznych wakacjach. Warto go przyrządzać dla całej rodziny!
Szlachetne liście zielonej herbaty stanowią podstawę suszu, jednak został on wzbogacony o aromatyczne dodatki, które po zaparzeniu nadają naparowi wyjątkowy smak i aromat. Są to płatki słonecznika oraz owoce truskawki. Mało kto wie, że złociste kwiaty słonecznika mają właściwości lecznicze i są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji środków przeciwgorączkowych. Biorąc pod uwagę fakt, że zielona herbata zawiera składniki wzmacniające odporność organizmu na infekcje, picie tego naparu zimą może pomóc nam w walce z przeziębieniem. Napój przypadnie do gustu także dzieciom ze względu na dodatek truskawek, które nadają mu zapach przypominający ulubione desery.
Najważniejszą zasadą obowiązującą przy przyrządzaniu naparu z zielonych liści herbaty jest niezalewanie ich wrzątkiem. Optymalną temperaturą wody jest 75–85oC i czas parzenia nie dłuższy niż 3 minuty. Susz możesz zaparzać nawet 3-krotnie – według smakoszy pełny aromat z liści wydobywa się po drugim parzeniu. Dla jeszcze lepszego smaku napoju postaraj się użyć miękkiej i niechlorowanej wody.