Herbata czerwona jest uznawana jako jedna z najbardziej aromatycznych naparów herbacianych. Ma korzenny, nieco ziemisty smak, który zawdzięcza procesowi fermentacji. Gdy listki na końcach zaczynają nabierać koloru czerwonego, proces ten uznaje się za zakończony. Jest ona herbatą półfermentowaną, a jej odmiany różni krótszy lub dłuższy proces fermentacji.
Niektóre rodzaje tak jak na przykład oolong muszą dojrzewać po zakończeniu procesu fermentacji nawet do 50 lat. I to właśnie odmiana oolong jest uznawana za najlepszą i zarazem najdroższą. Kolejnym rodzajem czerwonej herbaty jest Pu – erh, który zawiera związki biologicznie czynne takie jak: witaminę E, selen, żelazo, wapń, magnez, flawonoidy, alkaloidy oraz aminokwasy. Badania dotyczące Pu – erh dowodzą, że picie czerwonej herbaty wspomaga serce i wątrobę, obniża poziom złego cholesterolu, działa oczyszczająco, przyspiesza trawienie alkoholu oraz łagodzi jego skutki. Ostatnia z czerwonych herbat to puszong, który jest głównie wykorzystywany do produkcji herbat jaśminowych. Do dobroczynnych właściwości czerwonej herbaty można zaliczyć jej wsparcie w odchudzaniu. Jednak by mogła zadziałać trzeba pić od trzech do sześciu filiżanek naparu dziennie, po posiłku.