Wyjątkowych rozmiarów ziarna. One naprawdę są większe niż myślicie. A do tego, po ich zmieleniu i przyrządzeniu naparu czeka na was prawdziwa uczta. Ale to nie wszystko. Pod zmysłową warstwą delikatności i słodyczy ukryta jest spora dawka energetyzującej kofeiny.
Południowa część Meksyku – stan Chiapas, graniczący z Gwatemalą, to tereny, na których uprawa kawowca jest łatwiejsza niż w innych regionach tego kraju. Właśnie tam, dzięki idealnemu połączeniu klimatu i warunków glebowych, na wysokości między 1200 a 1500 metrów nad poziomem morza usytuowane są plantacje kawy tego absolutnie niezwykłego gatunku.
Na efekt końcowy, którym są wyjątkowo duże ziarna, wpływ mają nie tylko odpowiednia gleba i klimat, lecz także same warunki, w których rosną krzewy kawowca. Każdy z nich znajduje się w dość dużej odległości od swojego „sąsiada”, dlatego owoce mają więcej „przestrzeni życiowej”, co w prosty sposób przekłada się na jakość produktu końcowego. Okres pomiędzy grudniem a marcem to w stanie Chiapas czas kawowych żniw. Ziarna po zebraniu poddawane są obróbce metodą na mokro.
Nadzwyczajnie duże ziarna już samym swoim wyglądem budzą pytanie o to, jak będzie smakował przyrządzony z nich napar. Na szczęście szybko okazuje się, że wygląd idzie w parze z walorami smakowymi i zapachowymi. Aromat uwodzi swoją słodyczą. Wyczuwalne są w nim przyjemne nuty wanilii, miodu czy winogron. Za zapachem podąża również smak – niezwykle delikatny, również z elementami słodyczy. Do tego niska kwasowość, która nie przysłania powyższych walorów.
Proponujemy spróbować inne kawy z Meksyku.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.