Wyrazisty, choć nieco słodkawy posmak. Nuty pikantne wybijające się na tle prażonych orzechów. I przede wszystkim gigantyczna moc czerpana z kofeiny. To ona sprawia, że wietnamska robusta jest jak paliwo rozpędzające sportowy samochód.
Choć pierwsze sadzonki kawy znalazły się w Wietnamie w połowie XIX wieku za sprawą Francuzów (ziemie te nosiły wówczas nazwę Indochin i były francuską kolonią), to na dobrą sprawę wietnamski boom kawowy jest zasługą ostatnich dziesięcioleci. Trzeba przyznać, że Wietnamczycy podeszli do tematu jak to Azjaci, czyli wyjątkowo sumiennie. Efekt był taki, że szybko zalali, a mówiąc konkretniej – zasypali rynek swoją kawą: dobrej jakości w jeszcze lepszej cenie.
Plantacje wietnamskiej robusty ulokowane są na wysokościach, na których trudno spotkać jej bardziej szlachetną siostrę, czyli arabikę. 800 metrów nad poziomem morza to maksymalna wysokość terenów uprawowych robusty w Wietnamie. Same ziarna poddawane są obróbce metodą suchą, która sprawia, że więcej elementów odpowiedzialnych za smak i aromat pozostaje finalnie w filiżance naparu.
Robusta Vietnam to typowa… robusta. Kawa, która zdaje się „nie owijać w bawełnę”, kusząc wysublimowanym smakiem. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj wyrazistość oraz moc. Dwukrotnie większa dawka kofeiny niż w arabice sprawia, że wietnamską robustę zdecydowanie warto mieć w swojej „kawowej apteczce porannej pomocy”.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.