Kongo Rebuild Women’s Hope Kivu to doskonała kawa ziarnista, za którą stoi jeszcze piękniejsze historia jej produkcji. I smak tak doskonały jak… nadzieja, którą kawa daje kobietom Konga.
Kivu to najbardziej znany i polecany przez kawowych ekspertów region, w którym rosną kawowce. Znajduje się tam niezwykła spółdzielnia Rebuild Women’s Hope, która wspiera kobiety w zakładaniu własnych plantacji kawy.
Kawa Kongo Rebuild Women’s Hope Kivu, pochodząca z założonej przez Marcelline Buzza w 2013 roku organizacji to przede wszystkim doskonałej jakości arabika o niskiej zawartości kofeiny. Kawa ta zabierana jest na wysokości 1500-2000 m n.p.m., co już jest bardzo dobrym zwiastunem jej jakości, jednak na ostateczny sukces kawy Kongo Rebuild Women’s Hope składa się wiele elementów.
Nie sposób wymienić je wszystkie. Warto jednak wiedzieć, jak wiele codziennej pracy wykonywanej jest po to, aby dać nam filiżankę wspaniałej, aromatycznej kawy. Zebrane wiśnie są najpierw wstępnie sortowane. Tam przechodzą pierwszą selekcję ręczną. Kawa jest oceniana i ważona, a następnie usuwany jest z niej miąższ przy pomocy wody. Proces ten trwa 8 godzin, po czym jest suszona na słońcu przez 24 dni.
Ten proces to tzw. obróbka na mokro (washed). Ze względu na długość stosowany jest on wyłącznie do kaw wysokiej jakości. Taka obróbka nadaje kawie delikatności. To właśnie dzięki tej procedurze w kawie Kongo Rebuild Women’s Hope Kivu tak wyraźnie wyczujemy nuty smakowe czekolady, brązowego cukru, przypraw korzennych, wanilii i cytrusów. W ziarnie tym słodycz i kwasowość przenikają się, tworząc kawę idealną dla osób poszukujących zbalansowanego smaku.
Spółdzielnia Rebuild Women’s Hope to organizacja, która pomaga kobietom z Konga zawalczyć o swoją przyszłość i zdobywać własne źródło dochodu dzięki uprawie kawy. Dzięki jej działalności możliwe jest przekroczenie barier finansowych i technologicznych związanych z podnoszeniem jakości upraw.
Piękna idea, która sprawia, że kobiety mogą rozwijać się, godnie zarabiać i żyć, sprawia tylko, że picie tej kawy to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla duszy.
Sposób przygotowania tej wyjątkowej kawy zależy głównie od naszych preferencji. Eksperymentując z grubością mielenia warto zaparzyć ją metodami alternatywnymi, takimi jak drip, czy Chemex. Warto jednak wiedzieć, że i ekspres ciśnieniowy wydobędzie z tej kawy mnóstwo walorów smakowych.
Kongo Rebuild Women’s Hope Kivu zamówioną w stopniu średnim można odkryć na wiele sposobów, ponieważ zostanie wypalona stopniu średnim tuż przed wysyłką, już po zamówieniu. Jest to optymalny stopień palenia, który pozwala jednocześnie podkreślić aromaty ziaren i nie przyćmić ich naturalnych atutów.