W jednym z najmniejszych państw Afryki, między siecią rzek Rwandy, w sąsiedztwie tanzańskiej sawanny i dorzecza Kongo – Burundi – kryje się smak, który zauroczy Cię swoim aromatem. Na górskich terenach Burundi rozciągają się gęste krzaki kawowca. To tam wśród soczyście zielonych liści pojawiają się ziarna, które każdego ranka stawiają Cię na nogi. Dzięki nim zdobywasz energię, która pomaga Ci podejmować wyzwania w ciągu całego dnia. Burundi Mbirizi shade – to smak, który pozwoli Ci poczuć się świetnie.
Z każdym łykiem gorącego napoju będziesz czuł, jak uwalnia się nuta rabarbaru, akcenty melisy i pełny smak wiśni – ta mieszanka znajduje się w ziarnach kawowca. Burundi Mbirizi shade jest wypalana w Cafe Cubo. To czarne złoto zostało obrabiane metodą washed. Polega ona na wieloetapowej obróbce z użyciem wody. W pierwszej części wisienki trafiają do urządzenia, które moglibyśmy porównać do mechanicznej tarki – depulper. To tam zostaje starty miąższ z ziaren, które znajdują się w jej środku. Po tej czynności, ziarna z resztkami miąższu trafiają do basenów fermentacyjnych, gdzie pod czujnym okiem, przechodzą proces fermentacji. Dzięki temu można pozbyć się nawet najmniejszym resztek miąższu. Następnie ziarna są solidnie opłukiwane.
Ten rodzaj kawy jest wypalany jasno. Dzięki temu najwierniej oddaje smak ziaren kawowca, którego naturalną cechą jest kwaskowatość. Taka kawa ma jasnobrązową barwę.
Burundi Mbirizi shade to jedna z tych kaw, które możemy zaliczyć do kategorii specialty. Jeśli znajdziemy na opakowaniu produktu ten termin, możemy spodziewać się po nim jak najlepszej jakości. A to dzięki alternatywnemu podejściu do ziaren kawowca. Filiżanka takiej kawy pozwoli Ci spróbować napoju o czystym i głębokim smaku, który powoli uwalnia nieznane Ci dotąd aromaty. Będzie to filiżanka, w której znajdziesz nieprawdopodobną równowagę smaków – lekkiej goryczy, orzeźwiającej kwaskowości i odprężającej słodyczy. Nie będziesz potrzebował cukru ani mleka, by osłodzić sobie rytuał picia kawy. Burundi Mbirizi shade jako jedna ze specialty coffee otrzymała 88 punktów w skali SCA (Specialty Coffee Association – to organizacja, która popularyzuje kawy wysokiej jakości).
Ta kawa, mająca swoje korzenie w afrykańskich ziemiach, mocno orzeźwiająca, zostawiająca przyjemny kwaskowaty posmak, jest przeznaczona do parzenia przelewowego. I chociaż Burundi Mbirizi shade jest białym krukiem w najlepszych kawiarniach, to uzyskasz równie doskonały efekt, gdy zaparzysz ją w domowym zaciszu w dripie.