Choć Salwador jest najmniejszym krajem w Ameryce Środkowej, to słynie z produkcji wyjątkowej kawy, której smak spełnia oczekiwania nawet największych koneserów tego naparu. Nic więc dziwnego, że profesjonalni kiperzy nadali jej tytuł speciality. Zachwyca bogactwem aromatów. Można wyczuć subtelną nutę czekolady, ale i lekko kwaskowatych winogron, a wszystko to w otoczce intensywnego body. Każdy łyk dodaje energii na cały, nawet bardzo intensywny, dzień i jednocześnie pobudza zmysły. Warto także zwrócić uwagę na niewielką kwasowość - dzięki temu kawa jest idealnym dodatkiem do wytrawnych deserów, ale i sama w sobie stanowi rozkosz dla podniebienia. Swoją wyjątkowość zawdzięcza też specjalnemu sposobowi upraw. Nie stosuje się sztucznych nawozów, a cały proces produkcji odbywa się tradycyjnymi metodami. Owoce są ręcznie zbierane, a następie selekcjonowane.