Wyspa na Morzu Karaibskim, bajeczna pogoda, słońce, plaże, palmy… Gdyby nie rewolucja kubańska, kraj ten byłby turystyczną mekką i miejscem mlekiem i miodem płynącym. Niestety, Kuba nie jest oazą rozkoszy. Na szczęście panują tutaj bardzo dobre warunki do uprawy krzewów kawowca. Historia plantacji sięga XVI wieku. Dziś najlepsze gatunki uprawiane są na południu wyspy, w rejonie gór Sierra Maestra. Tamtejsze warunki glebowe oraz odpowiednia wysokość samych plantacji sprawiają, że możliwa jest tutaj uprawa organiczna – bez konieczności uciekania się do nawozów sztucznych i innych agrotechnicznych sztuczek. Kawa uprawiana jest także w środkowej i wschodniej części Kuby (na stosunkowo niewielkich, jak na kawę wysokościach – 400-800 m n.p.m.). Zbiory kawy na Kubie odbywają się między wrześniem a lutym. Uprawiane są zarówno arabica, jak i robusta. Najpopularniejszy gatunek kawy nosi nazwę Turquino.