Rooibos

Herbata Rooibos to napar, który wbrew powszechnym opiniom nie jest spokrewniony z herbatą. Rooibos pozyskiwana jest z liści czerwonokrzewu afrykańskiego, który rośnie tylko Afryce Południowej. Listki rooibos są podłużne i mają kształt długich igiełek. Zbiór odbywa się latem (w Afryce południowej w styczniu). Krzewy ścina się sierpami na wysokości kolan, by krzew swobodnie mógł odrosnąć, następnie pakuje go w płachty. Następnie tnie się je na mniejsze kawałki. Pocięty susz wywozi się na wybetonowany plac i usypuje wały w wysokości 40 cm i szerokości 1 metra. Następnie wały polewane są wodą.

W jaki sposób uwalnia się aromat krzewu rooibos?

Aby uwolnić aromat należy użyć siły w celu rozdrobnienia suszu. Doskonale do tego nadają się koła ciągników (to nie żart). Rolnicy ciągnikami jeżdżą po usypanych drobinkach krzewu. Właśnie ten proces powoduje uwalnianie się enzymów, które zmieniają smak naparu. Mieszanka fermentuje, co dodatkowo wzbogaca smak oraz zmienia kolor na czerwony. Po okresie fermentacji mieszankę poddaje się suszeniu. Po 12 h susz zbiera się i rozsypuje ponownie na dużo większej powierzchni. Po wysuszeniu mieszankę zbiera się przy użyciu ogromnych odkurzaczy. Zebraną mieszankę zsypuje się do silosów w celu segregacji i pakowania. Właściwości rooibosa są cenione na całym świecie. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak cynk magnez, wapń, mangan, a także żelazo. Jedną z najważniejszych informacji dotyczących naparu jest to, że nie zawiera kofeiny. Może być dzięki temu spożywana przez kobiety w ciąży, a także dzieci. Wykorzystuje się go w leczeniu alergii i jej objawów.