Yerba Mate
Yerba Mate jest wywarem z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. To roślina wiecznie zielona, osiągająca wysokość od 6 do 8 metrów. Spotykana w naturze tylko w Paragwaju, Brazylii, Argentynie oraz Urugwaju. Ostrokrzew paragwajski uprawiany jest na terenie dziewiczego lasu podzwrotnikowego, bez jakichkolwiek środków chemicznych. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego jest bogaty w antyoksydanty, minerały, witaminy z grupy A, B1, B2, C oraz E. Zawiera też duże ilości guarany oraz kwasu chlorogenowego, który jest szeroko rozpisywany w prasie. Może być stosowany jako alternatywa dla kawy.
Właściwości krzewu yerba mate.
Jego właściwości nie tylko zdrowotne są nie do przecenienia. Poprawia koncentrację, przyspiesza przemianę materii, zmniejsza apetyt, a także łagodzi zmęczenie. Ze względu na witaminy i mikroelementy zawarte w napoju, Yerba mate posiada szerokie spectrum prozdrowotne: wzmacnia system odpornościowy, podwyższa poziom dobrego cholesterolu, a obniża złego, dzięki temu wzmacnia serce, wspomaga walkę z nadwagą. Jego działanie jest jeszcze szersze: przeciwreumatyczne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwpasożytnicze, wspomaga koncentrację, działa antydepresyjnie, wzmacnia kości i zęby, przywraca do dobrego stanu ściany żołądka i jelit, które zostały zniszczone.
Picie Yerba Mete wiąże się z pewnym rytuałem. Serwowana jest w naczyniach nazywanych mate, które wykonane są z tykwy, drewna lub ceramiki. ¾ objętości naczynia zasypuje się suszem i wkłada rurkę zwaną bombillą, następnie zalewa się ją gorącą wodą, a nie wrzącą.