Przede wszystkim jej fantastyczne body, czyli wyjątkowa treściwość. Po drugie, niewielka kwasowość. Po trzecie, połączenie czekolady ze śliwkami, rodzynkami i limonką. I wreszcie po czwarte to, że nie przypomina typowych kaw z Czarnego Kontynentu. Mimo, że Uganda, skąd pochodzi ten gatunek kawy, położona jest niemal w samym sercu Afryki.
- chcesz spróbować kawy znakomicie zharmonizowanej;
- masz ochotę na perfekcyjne espresso;
- lubisz aromat mlecznej czekolady przeplatany słodkimi nutami melonów i rodzynek;
We wschodniej części Ugandy, w rejonie o nazwie Bugisu, przy granicy z Kenią znajdują się niezwykle trudno dostępne zbocza wygasłego wulkanu Mount Elgon. To tam, na wysokości między 1600 a 2000 metrów nad poziomem morza znaleźć można niewielkie gospodarstwa rolne, w których uprawiane są między innymi krzewy kawowca. Idealny klimat w połączeniu z szalenie żyzną, powulkaniczną glebą przynoszą owoce w postaci jedynych w swoim rodzaju ziaren kawy. Ziarna te, co również dość rzadko spotykane, przetwarzane są po zebraniu metodą na sucho.
To kawa pełna niespodzianek. Jej smak bardziej kojarzy się z kawami azjatyckimi, np. indonezyjskimi. W przeciwieństwie do kaw afrykańskich, ta jest wyjątkowo treściwa. Każdy jej łyk udowadnia, że mamy do czynienia z kawą niezwykle pełną i wyrazistą w smaku, zaś aromat odczuwalny jest szczególnie jeśli użyjemy jej do przyrządzenia espresso.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.