Kawa mielona Papua Nowa Gwinea Girambin AA to synonim wysokiej jakości. Zmielona tuż po wypaleniu, aby jak najdłużej cieszyć swoim niespotykanym aromatem.
Papua Nowa Gwinea powierzchnią jest większa od Polski. Z tą różnicą, że kraj ten jest rozsiany po prawie trzech tysiącach wysp. Tropikalne, równikowe warunki i wulkaniczne gleby sprawiają, że jest to miejsce, w którym wyjątkowo wdzięcznie uprawiane są kawowce.
Rośliny te przywędrowały do tego niezbyt bogatego kraju stosunkowo późno, bo w latach 30. XX wieku. Był to jednak wspaniały splot wydarzeń, ponieważ do Papui Nowej Gwinei dotarły sadzonki wprost z Jamajki, z cenionej dziś przez większość znawców odmiany Blue Mountain.
Wybierając tę odmianę kawy w naszym sklepie internetowym, decydują się Państwo na kawę mieloną z górnej półki. Oznaczenie AA to gwarancja zbiorów ziarna o ponadprzeciętnej wielkości, a co za tym idzie najbardziej aromatycznych.
Papua Nowa Gwinea to kawa uprawiana w czystym środowisku. Nie jest ona opryskiwana pestycydami, ani środkami ochrony roślin, a naturalny nawóz stanowią liście kawowca i gałęzie.
Girambin to jedna z rzadziej spotykanych odmian kawy z tego rejonu. Odznacza się ona przyjemną kwasowością, która jest wynikiem uprawy na wulkanicznych glebach położonych wysoko w górach. W jej smaku znajdziemy zauważalne nuty jabłek, brzoskwiń i owoców leśnych, co stanowi idealną słodko-kwasową feerie smaków.
Bez względu na to, jak będziemy chcieli zaparzyć tę kawę, uzyskamy ciekawy efekt. Jedyne, czego raczej powinniśmy unikać w jej przypadku to mleko, które nie jest niezbędnym dodatkiem do tak szlachetnej kawy.
Charakterystyka ziaren powoduje, że zarówno jako aromatyczne espresso z ciśnieniowego ekspresu kolbowego, czy duża czarna kawa z ekspresu przelewowego lub dripa, kawa ta za każdym razem odkryje przed nami inne, aczkolwiek równie wspaniałe oblicze.
Papua Nowa Gwinea Girambin to kawa, którą pije się z przyjemnością. Ma niską zawartość kofeiny, dlatego możemy się nią delektować nawet późnym popołudniem.