Bogactwo Kaw

Papua Nowa Gwinea Girambin AA | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    średnie

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    mielona

  • Gatunek kawy:

    arabica

  • Kwasowatość:

    średnia

  • Smak:

    jabłka, owoce leśne

  • Plantacja/Region:

    Kudjip, prowincja Jiwaka

Cena

18,40 zł

Waga produktu

Grubość mielenia

Papua Nowa Gwinea Girambin AA | Arabica | Kawa mielona

  • Papua Nowa Gwinea Girambin AA - kawa mielona

    Kawa mielona Papua Nowa Gwinea Girambin AA to synonim wysokiej jakości. Zmielona tuż po wypaleniu, aby jak najdłużej cieszyć swoim niespotykanym aromatem.

     

    Kawa z kraju tysiąca wysp

    Papua Nowa Gwinea powierzchnią jest większa od Polski. Z tą różnicą, że kraj ten jest rozsiany po prawie trzech tysiącach wysp. Tropikalne, równikowe warunki i wulkaniczne gleby sprawiają, że jest to miejsce, w którym wyjątkowo wdzięcznie uprawiane są kawowce.

     

    Rośliny te przywędrowały do tego niezbyt bogatego kraju stosunkowo późno, bo w latach 30. XX wieku. Był to jednak wspaniały splot wydarzeń, ponieważ do Papui Nowej Gwinei dotarły sadzonki wprost z Jamajki, z cenionej dziś przez większość znawców odmiany Blue Mountain.

     

    Zmielone ziarna o ponadprzeciętnej wielkości

    Wybierając tę odmianę kawy w naszym sklepie internetowym, decydują się Państwo na kawę mieloną z górnej półki. Oznaczenie AA to gwarancja zbiorów ziarna o ponadprzeciętnej wielkości, a co za tym idzie najbardziej aromatycznych.

     

    Papua Nowa Gwinea to kawa uprawiana w czystym środowisku. Nie jest ona opryskiwana pestycydami, ani środkami ochrony roślin, a naturalny nawóz stanowią liście kawowca i gałęzie.

     

    Girambin to jedna z rzadziej spotykanych odmian kawy z tego rejonu. Odznacza się ona przyjemną kwasowością, która jest wynikiem uprawy na wulkanicznych glebach położonych wysoko w górach. W jej smaku znajdziemy zauważalne nuty jabłek, brzoskwiń i owoców leśnych, co stanowi idealną słodko-kwasową feerie smaków.

     

    Każdy sposób parzenia odkryje nowe oblicze

    Bez względu na to, jak będziemy chcieli zaparzyć tę kawę, uzyskamy ciekawy efekt. Jedyne, czego raczej powinniśmy unikać w jej przypadku to mleko, które nie jest niezbędnym dodatkiem do tak szlachetnej kawy.

     

    Charakterystyka ziaren powoduje, że zarówno jako aromatyczne espresso z ciśnieniowego ekspresu kolbowego, czy duża czarna kawa z ekspresu przelewowego lub dripa, kawa ta za każdym razem odkryje przed nami inne, aczkolwiek równie wspaniałe oblicze.

     

    Papua Nowa Gwinea Girambin to kawa, którą pije się z przyjemnością. Ma niską zawartość kofeiny, dlatego możemy się nią delektować nawet późnym popołudniem.