Bogactwo Kaw

Kenia AB Plus Organic | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    lekkie

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    mielona 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    100% arabica

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    niska

  • Smak:

    cytrusowy

  • Plantacja/Region:

    Kenia

Cena

31,00 zł

Waga produktu

Grubość mielenia

Kenia AB Plus Organic | Arabica | Kawa mielona

  • Mielona kawa Kenya AB Plus Organic

    Mieszkańcy Kenii zajmują się uprawą kawy od dziesiątek lat. Początki upraw sięgają końca XIX wieku, kiedy w 1893 roku szkocki misjonarz John Peterson przywiózł ze sobą ziarna, z których Kenijczycy po raz pierwszy skosztowali tego wyjątkowego napoju. W późniejszych dekadach Kenijczycy rozpoczęli doskonalenie metod uprawy i obróbki ziaren, by uzyskać jak najlepsze efekty. W naszym asortymencie znajdziesz wyjątkową kawę AB Plus Organic, prosto z Kenii.

    Kenya AB Plus Organic – świeżo mielone ziarna

    Region Kiambu-Kikuyu był pierwszym, który rozpoczął uprawy i zbiory kawy. W 1896 roku zasadzono krzewy kawowca i rozpoczęto zbiory. Do 1912 roku plantacje kawy zyskały tak dużą popularność, że łączny rozmiar ówczesnych upraw zajmował aż kilkaset hektarów. Burzliwa historia Kenii sprawiła, że przez lata prawo własności do plantacji przechodziło z rąk do rąk. Kiedy w 1963 Kenia odzyskała niepodległość, rozwój upraw nabrał rozpędu. Dziś Kenia jest jednym z czołowych światowych producentów i eksporterów kawy. Znaczna część zbiorów jest sprzedawana na specjalnych aukcjach. Producenci oferują wyselekcjonowaną kawę wysokiej jakości. Wybierając kawę pochodzącą z Kenii, stawiasz na ziarna o niesamowitej głębi smaku i aromatu.

    Kenijska kawa AB Plus Organic

    Oferowana przez nas kawa otrzymała oznaczenie AB. Przyznawane jest ono ziarnom, które są przesiewane przez otwory sita o jeden rozmiar mniejszego niż AA, czyli 15-16. Kawa Kenya AB Plus Organic jest obrabiana metodą washed, czyli z wykorzystaniem dużych ilości wody. Najpierw oddzielane są łuski i główna część miąższu. Następnie ziarna z resztkami miąższu przenosi się do basenów fermentacyjnych. Po przejściu fermentacji ziarna są całkowicie pozbawione miąższu, a sam proces pomaga w wydobyciu pełni smaku kawy. Ostatni etap to suszenie ziaren. Kenya AB Plus Organic charakteryzuje się pełnym ciałem, umiarkowaną kwasowością i kremową konsystencją. Filiżanka tej wyjątkowej kawy składa się z cytrusowych, kwiatowych i winnych nut smakowych. Kawę mielimy samodzielnie w Cafe Cubo. Skorzystaj z naszej oferty i wybierz Kenya AB Plus Organic!