Owoc Wiatru, ponieważ to właśnie wiatr rozdaje tutaj karty (albo jak kto woli – gra pierwsze skrzypce). Ziarna kawy wystawiane są na działanie monsunów: wilgoci i właśnie wiatru. Taki zaskakujący sposób obróbki sprawia jednak, że kawa ta nie ma sobie równych…
- bo to jedyna okazja, by spróbować kawy o aromacie tytoniu służącego do nabijania fajek;
- bo ziemista nuta połączona z zapachem prażonych orzechów i karmelu to przepis na wyprawę do barwnej krainy Orientu;
- bo dla prawdziwego konesera znajomość kawy monsunowanej to pozycja obowiązkowa na liście przyjemności;
Kawa na terenie Indii znana była już cztery wieki temu. Produkcja przemysłowa rozpoczęła się tam około 170 lat temu. Owoc Wiatru uprawiany jest w regionie Malabar, w południowo-zachodniej części kraju. Ziarna po zebraniu poddawane są zabiegowi monsunowania. Celem jest uzyskanie produktu zbliżonego do tego, jaki wytwarzano (nieco przypadkowo) w XIX stuleciu, kiedy to transporty kawy płynęły statkami do Europy, nasiąkając przy tym słoną morską wodą. Dziś proces ten odbywa się w specjalnie do tego celu wybudowanych magazynach, w których kawa intencjonalnie wystawiana jest na działanie wilgoci oraz wiatru.
Spróbuj też ziarnistej kawy India Monsooned Malabar AA.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.