Niezwykłe połączenie robusty, czyli gatunku rzadziej goszczącego na naszych stołach z bardzo nietypową technologią obróbki ziaren. Gorzka moc robusty jest tutaj przełamana wpływem wilgoci działającej na ziarna w procesie monsunowania. Powiedzieć, że efekt końcowy jest intrygujący – to stanowczo za mało...
Kawa monsunowa uprawiana jest w południowej części subkontynentu indyjskiego. To tam rokrocznie odbywa się zjawisko znane jako deszcze monsunowe. Powietrze jest wówczas nabrzmiałe od wilgoci. Jednak dzięki temu można wystawić ziarna kawy na jego działanie. Ziarna przez wiele tygodni owiewane są monsunowym wiatrem, zmieniając przy tym swoje właściwości fizykochemiczne.
Proces monsunowania to odpowiedź producentów na oczekiwania klientów, którzy przez lata zdążyli się przyzwyczaić do smaku ziaren przewożonych w ładowniach żaglowców. Czas transportu był wówczas na tyle długi, że kawa zmieniała nie tylko barwę, lecz także nabierała słodyczy. Paradoksalnie skrócenie okresu, kiedy ziarna przebywały na morzu w wilgotnej atmosferze, przyczyniło się do spadku zainteresowania świeżym bądź co bądź produktem. Na szczęście znaleziono rozwiązanie: stworzono, a w zasadzie ziarnom warunki, jakie miały na morzu. Teraz wystawiane są one na działanie monsunowego wiatru. Efekt końcowy jest niezwykle zadowalający.
Na pewno swoją mocą, dlatego świetnie nadaje się do mieszanek. Choć można ją także spożywać bez domieszek, obserwując jak szybko jej działanie ożywia umysł i ciało. Po drugie, tym co w robuście jest najlepsze, czyli wysmakowaną goryczką. Po trzecie – zestawem cech, które są charakterystyczne dla ziaren spędzających naprawdę sporo czasu w klimacie monsunowym. Mamy tu na myśli nie tylko złagodzoną kwasowość, lecz przede wszystkim pełne niezwykłej naturalności nuty ziemi, męskie nuty tytoniu i aromatyczne nuty prażonych orzechów.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.