Na początek informacja najważniejsza: India Kaapi to robusta, a nie arabika. Jeśli szukasz zupełnie innych doznań zmysłowych niż te, które może ofiarować ci delikatna w rzeczy samej arabika – nie krępuj się. Spróbuj zupełnie innego gatunku kawy. I przygotuj się na mocne kofeinowe uderzenie. Nawet 180 miligramów mocno energetyzującej kofeiny na filiżankę espresso.
India Kaapi to kawa robusta, zwana także kawą kongijską. Plantacje robusty stanowią jedynie 30 procent wszystkich upraw kawy na świecie. Prym wiedzie arabika, która jest zdecydowanie łagodniejsza i bardziej wysublimowana. Robusta jest bardziej gorzka i zdecydowanie mocniejsza. Smakowo bardziej wyrazista, natomiast pod względem aromatu – oddaje nieco pola arabice. Plantacje tej kawy znajdują się w Indiach, usytuowane są stosunkowo nisko, na wysokości pomiędzy 500 a 1000 metrów nad poziomem morza. Dzięki optymalnemu połączeniu łagodnego klimatu oraz idealnych dla kawy warunków glebowych, efekt finalny nie może być inny niż znakomity
Zarówno ziarna arabiki jak i robusty zbierane są ręcznie. Tak też jest i w tym przypadku. Dzieje się tak między innymi dlatego, że tylko ludzkie oko jest w stanie ocenić stopień dojrzałości owocu (a zbierane są wyłącznie te z nich, które są perfekcyjne pod względem). Następnym etapem jest fermentacja ziaren w wodzie, a na koniec – suszenie ich w gorących promieniach indyjskiego słońca.
Dla kogoś, kto nigdy nie smakował robusty, India Kaapi będzie prawdziwym kofeinowym wstrząsem. Kofeina jednak nie tylko przyspieszy bicie jego serca, lecz także wyostrzy zmysły, by te jeszcze bardziej wyczuły świeżość, delikatność i subtelną kwasowość tej kawy. A po wszystkim, by uwiodły rasową, choć nienarzucającą się goryczką...
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.