Ponieważ ziarna tego gatunku kawy dorastają w niezwykle trudnych warunkach. Ilość światła słonecznego na plantacjach jest niewielka. Ziarna muszą dojrzewać długo. Bardzo długo. Jednak ich cierpliwość zostaje nagrodzona: smak i aromat naparu bije konkurencję na głowę...
- bo ekologiczne warunki uprawy oraz nietypowy proces obróbki ziaren sprawiają, że smak i aromat tego gatunku kawy zostawia po sobie niezatarte, wspaniałe wrażenie;
- bo minimalna kwaskowatość to dla wielu smakoszy niewątpliwy atut;
- bo połączenie czekolady, karmelu i orzechów laskowych, które oferuje ten gatunek kawy to dla wszystkich niezapomniana podróż do czasów dzieciństwa;
Płaskowyż Cerrado, który góruje nad okolicą na wysokości 1300 metrów nad poziomem morza to miejsce wprost wyborne, jeśli myśli się o uprawie naprawdę wyjątkowej kawy. Ziarna zbierane są całkowicie ręcznie, a następnie są myte i suszone. Jednak nie od razu trafiają do palarni. Przez długie trzy miesiące, powoli, dzień po dniu dojrzewają, nabierając stopniowo legendarnego smaku. Dopiero po tym czasie są gotowe na prażenie.
Ten gatunek kawy wyróżnia się specyficznym procesem obróbki. Ziarna kawy uprawiane ekologicznie, po tym, jak osiągną swoją dojrzałość, są zrywane ręcznie. Ma to miejsce stosunkowo późno, ponieważ krzewy są oświetlane słońcem jedynie przez kilka godzin dziennie.
Następnie ziarna są sortowane (również ręcznie), myte i suszone. Po wysuszeniu – i tutaj znowu niespodzianka – przez długie trzy miesiące nabierają smaku. Dopiero po tym okresie są gotowe na prażenie. Ziarna palone są delikatnie, dzięki czemu produkt finalny cechuje się lekkością i pełnią harmonii.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.