Bogactwo Kaw

Tanzania AA Ngila Estate | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    bogate

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    mielona 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    arabika

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    średnia

  • Aromat:

    owoce, wanilia, czekolada

  • Smak:

    intensywny z pikantną nutką

  • Plantacja/Region:

    Moshi

  • Nadaje się do:

    AeroPresu, Chemexu, French Presu

Cena

40,50 zł

Waga produktu

Grubość mielenia

Tanzania AA Ngila Estate | Arabica | Kawa mielona

  • Dlaczego kawie Tanzania AA Ngila Estate nadaliśmy nazwę Jezioro Delikatności ?

    Tym razem poszliśmy tropem geografii Tanzanii. Zdecydowaliśmy się sięgnąć po słynne słodkowodne Jezioro Tanganika. Połączyliśmy jego lazurowe wody z subtelną delikatnością naparu powstającego na bazie ziaren kawy Tanzania AA Ngila Estate i tak oto powstało Jezioro Delikatności. Nazwa ta idealnie podkreśla niewielką goryczkę oraz minimalną kwasowość tego napoju...

     

    Dlaczego warto kupić tę kawę mieloną ?

     - bo żadna inna kawa nie oferuje tak potężnej dawki... delikatności;
     - bo szlachetne nuty orzechów romansują tutaj bezwstydnie ze zmysłową goryczką;
     - bo warto przekonać się, co takiego kryje kawa znad Jeziora Tanganika, że koneserzy rozpływają się nad nią w zachwytach;
     

    Gdzie rośnie kawa Tanzania AA Ngila Estate ?

    Ta niezwykle łagodna kawa powstaje w miejscu pełnym kontrastów. W kraju, w którym gorące tereny sąsiadują ze zaśnieżonymi szczytami gór, a suche, afrykańskie powietrze nawilżane jest przez jedne z największych jezior świata.
    Plantacja o nazwie Ngila Estate znajduje się na wysokości ponad półtora kilometra nad poziomem morza, w okolicach, w których w przeszłości dochodziło do erupcji wulkanicznych. Gleba, która powstała dzięki temu, przepełniona jest składnikami odżywczymi, za którymi krzewy kawowca wręcz przepadają. Zdecydowana większość produkcji kawy w Tanzanii odbywa się na niewielkich plantacjach.

     

    Jak powstaje kawa arabica Tanzania AA Ngila Estate ?

    Skrót AA oznacza, że ziarna kawy są naprawdę dorodnych rozmiarów. Powszechnie sądzi się, że wielkość ziaren ma wpływ na smak naparu. Im większe ziarna, tym większa drzemie w nich pełnia smaków i aromatów.
    Kwiecień i maj to czas, kiedy ziarna tego gatunku kawy są zbierane, a następnie poddawane obróbce na mokro. Proces ten znakomicie wpływa na końcowy smak produktu. To dość rzadko stosowana technika, ponieważ wiele miejsc w Afryce boryka się z problemem niedoboru wody. Na szczęście Tanzania jest krajem, w którym zjawisko to nie występuje. Ziarna po umyciu suszone są na słońcu.

     

    Co zawiera filiżanka kawy ziarnistej Tanzania AA Ngila Estate ?

    Już sama świadomość tego, skąd pochodzi ten gatunek kawy, może powodować lekki zawrót głowy. Wystarczy wyobrazić sobie bajeczne plenery afrykańskie, olbrzymie, pełne życia jeziora, które odkrywali romantyczni awanturnicy i podróżnicy w XIX wieku i potężne Kilimandżaro majaczące gdzieś w tle, by filiżanka popołudniowej kawy Tanzania Ngila Estate stała się rytuałem niemalże magicznym.
    Kawa Tanzania AA to prawdziwa kwintesencja delikatności. Jakby chciała nam powiedzieć: spokojnie, delektuj się powoli każdym łykiem, odkrywaj delikatne nuty orzechów, pieść swoje zmysły goryczką i... ciesz się tą chwilą.

    Spróbuj też ziarnistej kawy Tanzania AA Ngila Estate.

     

    Dlaczego warto wybrać nasz Sklep Internetowy z kawą ?

     - kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
     - po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.