To jeden z najrzadszych gatunków arabiki na świecie. A przy tym – zdecydowanie najbardziej aromatyczny. Wysokogórskie położenie plantacji, mała ilość opadów i pradawne techniki uprawy – to tajemnica sukcesu jednej z najbardziej niezwykłych kaw naszego globu. Tak smakuje prawdziwa mokka...
- lubisz rzeczy nieszablonowe, intrygujące i dostępne dla nielicznych;
- masz ochotę na prawdziwą, wzorcową kawę mokka;
- szukasz niezwykłych, intensywnych i zniewalających zmysły aromatów;
- cenisz kawy produkowane w całkowicie ekologiczny sposób;
- z ciekawością podchodzisz do zaskakujących połączeń smakowych, takich jak mieszkanka dzikich kwiatów, naturalnej skóry, drewna i ciemnej, gorzkiej czekolady.
Jeśli zastanawiacie się, skąd pochodzi kawa mokka, to jest to nazwa jemeńskiego portu - Mocha, czyli miejsca, z którego wysyłano kawę do Europy. W istocie, Jemen Mocha Matari to prawdziwa, 100-procentowa mokka. Uprawiana jest w górzystym regionie Bany Matar w Jemenie. Produkcja tej wyśmienitej kawy jest niewielka, co jeszcze bardziej zaostrza apetyty miłośników małej czarnej, szczególnie zaś Japończyków.
Kawa ta uprawiana jest na wysokości między 1800 a 2200 metrów nad poziomem morza. Suche, górskie powietrze oraz mała ilość opadów przyczyniają się do tego, że ziarna tego gatunku są niewielkich rozmiarów. Na szczęście w tym przypadków, odwrotnie niż w innych sytuacjach – wielkość nie ma znaczenia...
Ciekawostką jest sposób suszenia ziaren. Otóż część z nich poddawanych jest temu procesowi jeszcze na... krzaku. Sama uprawa jest całkowicie ekologiczna. Miejscowi rolnicy nie stosują nawozów sztucznych. Ziarna dojrzewają na sporej wysokości – jednej z najwyższych na świecie. Co ważne, dojrzewają powoli. Stopniowo nabierają pełnego, głębokiego smaku. I tak niezmiennie od czterech wieków.
Jak już napisaliśmy, Jemen Mocha Matari to kawa, która powstaje według starej, sprawdzonej receptury. Zgodnie ze sportową zasadą, która głosi, że nie zmienia się zwycięskiego składu. Od 400 lat plantatorzy dbają o to, by ziarna, które wytwarzają, były wypełnione po brzegi wszystkim co najlepsze. By napar z nich sporządzany stanowił ucztę dla zmysłów. Trzeba przyznać, że opanowali to do perfekcji. Dlatego każdy, kto zdecyduje się zaparzyć ten gatunek kawy, musi przygotować się na szok. Na prawdziwe kawowe uderzenie i ostrą jazdę przez smaki wina, owoców, kwiatów, czekolady, a nawet tytoniu. Nie trzeba dodawać, że wszystkie te smaki cudownie współbrzmią ze sobą, pozostając w głowie przez długi czas...
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.