To jedna z najlepszych kaw indonezyjskich. Rzadko spotykana z uwagi na niewielką produkcję. Bogactwo naturalnych smaków i pełnia aromatu to dwie najważniejsze cechy kawy, która uprawiana jest na wyspie otoczonej przez cztery morza...
- szukasz kawy, której świeżo palone ziarna wypełnione są po brzegi bogactwem smaku;
- masz ochotę na kawę zachwycającą koneserów swoją pełnią aromatu;
- lubisz kawy ziarniste o niskiej kwaskowatości;
- podlane słodyczą czekoladowe i orzechowe nuty to coś, co zawsze poprawia Ci humor;
- myśl o arabice, której głównym akcentem smakowym jest suszona śliwka, intryguje Cię.
Egzotyczny ląd w kształcie skorpiona, którego brzegi omywają cztery ciepłe morza. To chyba najkrótsza definicja indonezyjskiej wyspy Sulawesi, dawniej nazywanej Celebes. Jeśli do tego dodamy szczyty górskie o wysokości niemal 3,5 kilometra, rowy tektoniczne zalane słodką wodą tropikalnych jezior, wulkany, wiecznie zielone lasy i klimat: gorący i bardzo wilgotny, otrzymamy miejsce, w którym dojrzewa jedna z najlepszych kaw w całej Indonezji. Kawa z Sulawesi uprawiana jest w południowo-zachodniej części wyspy. Produkcja jest niewielkich rozmiarów. Co roku na rynek trafia około 70 tysięcy worków z ziarnami kawy.
Ziarna kawy zbieranej w rejonie Sulawesi obrabiane są techniką pół-mokrą, a następnie są suszone (technika o nazwie Giling Basah). W efekcie, ziarna wyróżniają się niebiesko-zieloną barwą, zaś ich kwasowość jest niższa, niż byłaby, gdyby zastosowano inne, klasyczne metody obróbki.
Kawa ziarnista Indonezja Sulawesi Kalosi to przede wszystkim pełna cielistość. Uwagę zwraca także niska kwasowość, która wynika z unikalnej metody obróbki świeżych ziaren. Miłośnicy akcentów śliwkowych (suszonych śliwek) oraz połączeń czekoladowo-orzechowych z pewnością docenią też rzadko spotykany gatunek kawy.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.