Robusta to gatunek o podwyższonej zawartości kofeiny. Uprawiane w bajecznych warunkach krzewy wytwarzają kofeinę w ilościach niemal hurtowych. Efekt – kawa pobudza od pierwszej chwili, błyskawicznie stawiając na nogi nawet najbardziej zaspanych.
Serce Afryki, maleńka, jak na standardy czarnego kontynentu – Uganda. To tam, między innymi w okolicach Jeziora Wiktorii, na sporych wysokościach (900-1500 m n.p.m.), na fantastycznie żyznej, afrykańskiej glebie, umiejscowione są plantacje robusty. Mało kto wie, że Uganda jest największym eksporterem kawy w Afryce, przebija pod tym względem nawet ojczyznę kawy – Etiopię.
Robusta to ugandyjska specjalność, choć istnieją oczywiście w tym kraju także plantacje arabiki. Krzewy robusty uprawiane są niewielkich gospodarstwach rolnych, przy czym warto wspomnieć, że uprawia się dwa podstawowe gatunki robusty (Nganda oraz Erecta). Co ciekawe, część ziaren pozyskiwana jest roślin występujących naturalnie. Dla znacznej części ludności produkcja ziaren jest podstawą egzystencji. Zasadniczo, ugandyjska robusta suszona jest na słońcu, choć ostatnio coraz częściej dokonuje się obróbki ziaren metodą na mokro.
Dzięki zaskakująco wysokiemu jak na robustę położeniu plantacji (nawet 1500 m n.p.m.), ziarna nabierają smaku, o których robusta z innych rejonów świata może jedynie pomarzyć. Do tego zrównoważony smak i wyrafinowany aromat, który świetnie dopełnia walory pobudzające tego gatunku kawy.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.