Totalnie egzotyczne pochodzenie i technologia uprawy, w której nie ma miejsca na środki ochrony roślin czy sztuczne nawożenie. No i smak, którego nie sposób zapomnieć. Tak wygląda początek listy zalet kawy Nepal Himalaya.
Pierwsze skojarzenie z Nepalem jest proste: dach świata, czyli Himalaje. Wystarczy powiedzieć, że aż 80 procent powierzchni kraju jest górzysta, reszta to tereny, na których możliwa jest gospodarka rolna. Część upraw stanowi kawa. Prezentowany gatunek Nepal Himalaya pochodzi z regionu Nuwakot.
Wysokość, na której znajdują się plantacje sprawia, że uprawa wymaga sporego wysiłku. Dlatego też ziarna muszą być zbierane ręcznie. Z drugiej strony – ta sama wysokość jest błogosławieństwem, ponieważ dzięki niej mamy gwarancję, że nasz napar pochodzi z terenów idealnie czystych ekologicznie.
Nepal Himalaya reklamowana jest przez samych Nepalczyków jako kawa organiczna. Oznacza to, że jej produkcja jest w stu procentach zgodna z naturą. Brak tutaj „wspomagaczy” w rodzaju nawozów sztucznych, czy pełnych szkodliwej „chemii” środków ochrony roślin. Ziarna kawy zbierane są ręcznie, następnie poddawane procesowi fermentacji (od jednej do półtorej doby). Kolejny etap to obróbka metodą na mokro oraz suszenie na słońcu. W końcu dochodzi do surowej, niezwykle starannej selekcji surowca i kawa może wyjechać z Nepalu.
Przede wszystkim łagodnością. To zupełny kontrast, jeśli weźmie się pod uwagę surowość klimatu, w którym uprawiane są krzewy kawowca. Druga rzecz, która zwraca uwagę to kwiaty i owoce, podkreślające tę właśnie delikatną łagodność. Jest jednak w tej kawie także coś bardziej wyrazistego: orzechy i przyprawy korzenne. Te ostatnie zdają się nam przypominać, że jesteśmy w sercu Azji – kontynentu pełnego barw, smaków i zapachów.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.