Honduras Raul Manueles El Bosque to kawa ziarnista dla miłośników kaw dość słodkich, ale nie mdłych. Orzeźwiające aromaty śliwek i słodycz rodzynek tworzą zgrabny duet, który w tle ma jeszcze wiele do zaoferowania.
Tym razem proponujemy kawową podróż do Hondurasu. W sercu Ameryki Środkowej możemy spotkać m. in. kawę ziarnistą Honduras Raul Manueles El Bosque, z którą łączy się równie ciekawy smak, co i historia.
Walory tego ziarna z jakości speciality (specialty) zostały ocenione w cuppingu przez Q-graderów, czyli osoby zawodowo zajmujące się ocenianiem jakości kawy, na 88 na 100 możliwych punktów. Za liczbą tą kryje się pełne body z wyczuwalnymi nutami konfitur z owoców leśnych, rodzynek i śliwek. Kawa zbalansowana, ciekawa i przede wszystkim nieoczywista.
Niepodważalna jakość tej kawy nie jest dziełem przypadku. Stoi za nią ponad pół wieku całkowitego zaangażowania w uprawę kawy wyjątkowego człowieka, którego imię nosi kawa, czyli Raula Manuelesa.
Właściciel plantacji założył ją wraz z żoną jako 20-latek. Całe życie poświęcił kawie i udoskonalaniu metod jej obróbki.
Na jego plantacji zbieracze kawy mają dwa worki - zbierają jednocześnie najdorodniejsze owoce, jak i te, które nie nadają się do dalszego przetworzenia. Pierwszą selekcję optyczną kawowe wisienki przechodzą zatem już podczas zbierania.
Druga następuje podczas obróbki na mokro, która na plantacji w sercu Hondurasu odbywa się technikami zaczerpniętymi z krajów afrykańskich. Pomagają one posortować kawę podczas płukania tak, aby usunąć niedojrzałe, niepełnowartościowe ziarna.
Selekcja najlepszych ziaren podkreślona jest paleniem w piecu bębnowym do stopnia średniego. Pozwala ono na wydobycie pełni naturalnego aromatu kawy, nie przytłaczając go zanadto. Niska zawartość kofeiny czyni z tej kawy idealnego towarzysza popołudnia
Kawy speciality (specialty), co do zasady bardzo dobrze sprawdzają się przy alternatywnych metodach parzenia. Drip, Chemex, czy French Press pozwolą odkryć wielowymiarowy smak, jaki kryje się w ziarnach Honduras Raul Manueles El Bosque.
Kawa ta jest jednak równie doskonałą bazą do stworzenia wspaniałego espresso lub americano w ekspresie ciśnieniowym.