Wulkaniczna gleba, na której rosną krzewy kawowca zawiera prawdziwą bombę minerałów i składników odżywczych. W efekcie – ziarna pełne są wszystkiego co w naturze najlepsze...
- masz ochotę na wyśmienite espresso o wyrafinowanym smaku;
- chcesz przekonać się jak cudownie smakuje kawa, w której pobrzmiewają nuty syropu klonowego i delikatnych, świeżo zebranych orzechów włoskich;
- szukasz kawy ziarnistej o niewielkiej kwaskowości;
- szukasz kawy, która jest zbierane ręcznie, z najwyższą starannością, a do sprzedaży trafiają wyłącznie w pełni dojrzałe, najwyższej jakości ziarna;
- należysz do tych, którzy cenią kawę o średniej zawartości kofeiny: ani za dużej, ani za małej, czyli w sam raz na relaksujące popołudnie.
Czterech sąsiadów (Meksyk, Belize, Salwador, Honduras) , dwa oceany (Spokojny i Atlantycki), a pośrodku tego wszystkiego Gwatemala. To najkrótszy opis położenia geograficznego tego niewielkiego kraju w Ameryce Środkowej.
Pierwsze krzewy kawowca pojawiły się w Gwatemali pod koniec XVIII wieku, wraz z przybyciem na te tereny misjonarzy jezuickich. Prawdziwy rozwój tego przemysłu to jednak dopiero połowa XIX wieku. Dziś kraj ten uchodzi z jednego z najważniejszych producentów kawy w tym rejonie świata. Zresztą gatunek Gwatemala SHB, który uprawiany jest na wulkanicznej glebie Sierra Madre jest uważany za jeden z najlepszych, jakie dostępne są obecnie na rynku.
Skrót SHB to oznaczenie, które u koneserów kawy wywołuje uśmiech zadowolenia na twarzy. Kawa SHB to pewność spotkania ze smakami jedynymi w swoim rodzaju. Plantacje prezentowanej kawy znajdują się na terenach górskich – położone są na wysokości 1600-1700 metrów nad poziomem morza. Taka wysokość sprawia, że ziarna muszą dojrzewać dłużej niż gdzie indziej. W efekcie, powoli, lecz systematycznie napełniają się wszystkim co w naturze najlepsze. A jest tego sporo, ponieważ plantacje znajdują się na glebach pochodzenia wulkanicznego. Są więc wyjątkowo bogate w składniki mineralne. Kawa ta jest po ręcznym, starannym zebraniu z krzewów przerabiana metodą na mokro.
Wyobraź sobie kawę, która delikatnie pieści Twoje kubki smakowe. Nie uderza wprost do głowy oszałamiającą dawką kofeiny. Zamiast tego uwodzi smakiem świeżych, młodych orzechów włoskich i delikatnego syropu klonowego. Do tego dochodzi niewielka kwaskowość i korzenne, zmysłowe nuty w tle. Tak właśnie smakuje jedna z najlepszych kaw świata. Pytanie, czy warto jej spróbować, pozostawiamy zatem bez komentarza...
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.