Początki upraw kawy w Tanzanii sięgają końca XIX wieku. Żyzne gleby wschodniej Afryki sprawiają, że krzewy kawowca mogą czerpać z bogactwa składników odżywczych. Zjednoczona Republika Tanzanii oferuje kawoszom z całego świata ziarna, z których powstaje napój o pełnym bukiecie smakowych i wyjątkowym aromacie. W naszej ofercie znajdziesz kawę Tanzania AA Utengule Estate.
Podobnie jak w wielu innych państwach, które słyną z dobrej kawy, mieszkańcy Tanzanii rozpoczęli uprawę krzewów kawowca pod koniec XIX wieku. Dziś lokalni uprawcy produkują 90% tanzańskiej kawy. Poświęcają wiele czasu, by otrzymać starannie selekcjonowane ziarna, z których powstanie napój o pełnym bukiecie smakowym. Tanzania eksportuje głównie dwa rodzaje ziaren kawy: AA lub AB. Oznaczenia te odnoszą się do rozmiaru otworów sit, przez które przesiewane są ziarna. Może to być rozmiar 17/18 i 15/16. Tanzania AA Utengue Estate jest uprawiana na wysokości około 1400 m n.p.m., co pozwala wykorzystać specyficzny mikroklimat w celu uzyskania bujnych krzewów i obfitych plonów.
Oferowana przez nas tanzańska kawa pochodzi z Utengule Estate w regionie Mbeya. Mieszkańcy wioski zaczęli zajmować się uprawą kawy właśnie na początku XIX wieku, kiedy chrześcijańscy misjonarze przywieźli ze sobą pierwsze ziarna. Dziś uprawy Utengule Estate są umieszczone na glebach wulkanicznego pochodzenia, gdzie mają korzystne warunki wzrostu. Kawa jest obrabiana metodą washed, czyli z wykorzystaniem dużych ilości wody. Obróbka mokra pomaga w skutecznym oddzieleniu łupin i miąższu od ziaren, przyczynia się także do odpowiedniego przebiegu procesu fermentacji. Kawa Tanzania AA Utengule Estate to głęboki, ziemisty i tytoniowy aromat. W filiżance tego napoju odnajdziesz nuty smakowe wanilii, czekolady i owoców. Tanzania AA Utengule Estate charakteryzuje się średnią kwasowością i pełnym body. W Cafe Cubo sami wypalamy i mielimy ziarna – skorzystaj z naszej oferty i zakochaj się w kawie Tanzania AA Utengule Estate!