Poznaj wyjątkowy smak kawy z gorących ziem Gwatemali! Ten kraj Południowej Ameryki znany jest z uprawy kaw wysokiej jakości. Mieszkańcy Gwatemali od wielu lat zajmują się obróbką i eksportem ziaren kawy – dlatego napoje z tamtejszych ziaren cieszą się poważaniem wielbicieli kawy na całym świecie. Jeżeli dopiero rozpocząłeś swoją przygodę z kawą, gwatemalskie ziarna przekonają Cię do dalszego odkrywania kawowych smaków.
W naszym asortymencie znajdziesz bogaty wybór mielonych kaw z Gwatemali. Jedną z nich jest kawa Gwatemala Lampocoy Caracoles. Jak wskazuje jej nazwa, gatunek ten pochodzi właśnie z Lampocoy – niewielkiej wioski położonej w na wschodnich, wyżynnych terenach wybrzeży Gwatemali. Takie położenie geograficzne zapewnia doskonałe warunki do uprawiania krzewów kawowca. Gwatemala Lampocoy Caracoles jest uprawiana na wysokości 1200 m n.p.m., na zboczach gór, których gleba ma pochodzenie wulkaniczne. Dzięki temu krzewy mogą czerpać wszystkie niezbędne do wzrostu składniki, ponieważ gleba pochodzenia wulkanicznego jest niezwykle bogata w mikro- i makroelementy. Krzewy kawowe Gwatemali Lampocoy Caracoles są bujne i gęste, obfitują w dorodne owoce.
Większość mieszkańców Lampocoy zajmuje się uprawianiem kawy. Lokalna społeczność gwatemalskiej wioski dba o staranne selekcjonowanie ziaren. Dzięki temu do rąk wielbicieli kawy trafiają najlepsze z nich. Mieszkańcy Lampocoy wykorzystują wieloletnią tradycję upraw, aby otrzymywać ziarna o wyjątkowym smaku i aromacie. Lampocoy produkuje jedynie 30 ton kawy rocznie – te niewielkie plony to wyłącznie ziarna wysokiej jakości. Specyficzne warunki sprawiają, że uprawy w gwatemalskiej wiosce nie są duże. Jednak brak masowej produkcji sprawia, że możemy liczyć na wyjątkową jakość smaku i aromatu Gwatemali Lampocoy Caracoles. W jednej filiżance tego napoju znajdziesz nuty czekolady i karmelu. Daj się ponieść niecodziennemu smakowi kawy mielonej Gwatemala Lampocoy Caracoles!