Etiopia to jeden z najstarszych producentów i eksporterów kawy. Początki tamtejszych upraw sięgają XVI wieku – przez setki lat Etiopia wypracowała bogatą i mądrą tradycję uprawiania kawy, z której korzystają producenci na całym świecie. Dziś metody uprawy i zbioru są bardzo zbliżone do tradycyjnych. Etiopczycy skłaniają się ku naturalnym i organicznym sposobom. W naszym asortymencie znajdziesz wyjątkową mieloną kawę Etiopia Bonga Forest.
Oferowana przez nas kawa pochodzi z lasów regionu Bonga w południowo-zachodniej Etiopii. W pobliżu znajduje się rezerwat przyrodniczy Kafa. Region ten posiada doskonałe warunki atmosferyczne i geograficzne, dzięki którym Etiopczycy otrzymują bujne i gęste krzewy kawowca. Klimat tamtych terenów Etiopii jest nazywany tropikalno-monsunowym. Oznacza to, że występują bardzo wysokie temperatury i intensywne pory deszczowe, w postaci monsunów. Dzięki takim warunkom krzewy kawowca mają zapewniony odpowiedni poziom nawodnienia, a także nasłonecznienie sprzyjające ich wzrostowi.
Etiopska kawa z lasów regionu Bonga to odmiana Heirloom, pozyskiwana ze starych roślin uprawnych. W ten sposób osoby opiekujące się uprawami kawy otrzymują ziarna wysokiej jakości. Kawa ta jest poddawana obróbce metodą fully washed, czyli z wykorzystaniem dużych ilości wody. Początkowo oddziela się łupiny i miąższ od ziaren, a następnie ziarna są fermentowane w specjalnych basenach z wodą. Ostatni etap procesu fully washed to suszenie ziaren. Następnie są one poddawane starannej selekcji i eksportowane. W palarni Bogactwokaw wybieramy ziarna wyłącznie od zaufanych producentów i mielimy samodzielnie, by zagwarantować Ci najlepszy możliwy smak kawy. Kawa Etiopia Bonga Forest to organiczne ziarna o głębokim smaku i kuszącym aromacie. Filiżanka tej kawy to doskonały sposób na to, by rozpocząć nowy dzień i zapewnić sobie zastrzyk energii. Skorzystaj z naszej oferty mielonych kaw i wybierz Etiopię Bonga Forest!