Miejsce uprawy to jedno. Równie ważny jest sposób przetwarzania ziaren zanim znajdą się pod działaniem naprawdę wysokich temperatur. W największym skrócie – Java Jampit to posmak suszonej śliwki zanurzony w delikatnej kwasowości.
Indonezja to archipelag ponad 17 tysięcy wysp zamieszkanych przez ludność posługującą się niemal sześciuset dialektami. Już te dwie informacje pokazują niezwykłość tego kraju. Jedną z najbardziej niezwykłych wysp Indonezji jest usiana czynnymi wulkanami Jawa. I właśnie na tej wyspie, a konkretnie w jej wschodniej części, w regionie o nazwie Ijen Plateau znajduje się plantacja Jampit. Krzewy znajdują się na idealnej wysokości pomiędzy 1100 a 1600 metrów nad poziomem morza. Na podobnych wysokościach znajdują się na przykład plantacje kaw etiopskich – należące, podobnie jak indonezyjskie, do najlepszych na świecie. Dodatkowym atutem Jawy są gleby wulkaniczne. To one gwarantują sadzonkom całą paletę życiodajnych składników odżywczych.
Ziarna kawy poddawane są obróbce metodą na mokro. Ale nie to przesądza o ich wyjątkowych walorach. Tajemnica tkwi w fermentacji, podczas której ziarna przechodzą wewnętrzną metamorfozę. Do tego ponad tygodniowe suszenie i uzyskujemy produkt o absolutnie niepodrabialnym smaku i aromacie.
Tym, że w jednej filiżance tak zgodnie współgrają elementy z całego świata: od południowoamerykańskiego kakao i wanilii (czyli składników czekolady), poprzez śródziemnomorskie, lekko kwaskowe i orzeźwiające cytrusy, aż po typowo polską wonną lawendę i znaną z wigilijnych wieczerzy suszoną śliwkę. Ta cudowna mieszanka smaków i aromatów tworzy razem prawdziwą i jedyną w swoim rodzaju symfonię zmysłów.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.