Uprawiana od niemal 30 lat w samym sercu gorącej Afryki Purple Tea Kenia! Należy do fioletowej odmiany herbaty ze względu na swoje czerwono-fioletowe liście. Kenia jest jedynym miejscem w całej Afryce, które wytwarza tak duże ilości suszu przeznaczone na światowy rynek! Panujący tam egzotyczny klimat – słońce, niewielkie opady i żyzne gleby to absolutny raj dla plantacji herbaty. Kenijskie ogrody herbaciane znajdują się wysoko na wyżynach. Krzewy wzrastają na powierzchni od 1500-2700 m n.p.m. Purple Tea Kenia jest stosunkowo nową odmianą – Kenijczycy zajmują się jej uprawą od zaledwie 25-30 lat. Swój początek zawdzięcza chińskiej herbacie Camelia Sinesis. Na polskim rynku fioletową odmianę do tej pory uznaje się za nowość.
Napar Purple Tea Kenia po zaparzeniu oczarowuje subtelnym, słodkawym smakiem. Daje się wyczuć przyjemną nutę drewna. Aromat fioletowej herbaty jest obłędny i z pewnością niepowtarzalny. Nie da się go pomylić z jakąkolwiek inną odmianą! Poleca się spożywanie herbaty liściastej Purple Tea Kenia od razu po zaparzeniu! Łyżeczkę suszu należy zalać gorącą wodą o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Fioletową odmianę parzy się pod przykryciem ok. 3-5 minut. Taka metoda pozwala na zachowanie jak największej ilości cennych właściwości. Chcąc dodatkowo wzbogacić smak napoju, można dodać plasterek cytryny. Oryginalna herbata Purple Tea Kenia zmieni wówczas kolor na jasnoróżowy. Napar jest dobry na każdą porę dnia. Mówi się, że regularne ta fioletowa herbata to sprzymierzeniec w walce o szczupłą sylwetkę.