Określenie Grade 1 nie jest przypadkowe. Jest to wskaźnik, który określa zarówno wielkość, jak i jakość ziaren kawy. Cyfra jeden oznacza tutaj maksymalny poziom tych dwóch elementów. Kawy Grade 1 uprawiane są z reguły na sporych wysokościach, ponieważ tylko tam panują warunki, które „zmuszają” ziarna do wytwarzania jak największej ilości substancji odpowiedzialnych za smak i aromat. Po drugie, kawa ta poddawana jest obróbce na mokro, co jeszcze bardziej podwyższa poziom jakości końcowego surowca.
Wschodnie stoki potężnych Andów – gór, które przebiegają przez całą długość Ameryki Południowej, to idealne miejsce na plantacje wysokiej jakości kawy arabika. Dzięki usytuowaniu upraw na sporych wysokościach oraz żyznej glebie, zbyteczne jest stosowanie chemicznych środków wspomagających wegetację roślin. W efekcie kawa uprawiana jest w ekologiczny, organiczny sposób, co zdecydowanie ma pozytywny wpływ na efekt końcowy.
Fakt, iż plantacje kawy peruwiańskiej znajdują się na sporych wysokościach, w trudno dostępnych terenach sprawia, że konieczne jest ręczne zbieranie owoców i trasportowanie ich do położonych znacznie niżej miejsc, w których surowiec jest przerabiany. Zgodnie ze swoją nazwą, prezentowana kawa poddawana jest obróbce metodą na mokro.
Wyobraź sobie arabikę, która uwodzi zmysły swoim cudownym, kwiatowym aromatem, zachwyca delikatną słodyczą i imponuje doskonałą równowagą. Taka właśnie jest Peru Grade 1 Washed – kawa, która dorasta w cieniu andyjskich szczytów.
Proponujemy spróbować inne kawy z Peru.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.