Miejsce, w którym życie spędzają krzewy kawowca. Jeśli istnieje gdzieś kawowy raj na ziemi, to z całą pewnością znajduje się on na Wyspach Żółwich, jak nazwane są czasami Wyspy Galapagos.
Sadzonki kawy, które dziś znajdują się na Galapagos, są „potomkami” krzewów przywiezionych tam w XIX wieku z ojczyzny kawy, czyli z Etiopii. Jeśli orientujecie się choć trochę w gatunkach kawy, to wiecie, że kawa etiopska jest klasą samą dla siebie. Co jednak powstanie, jeśli rośliny zostaną przesadzone z kontynentu Afrykańskiego na wyspy leżące na środku Oceanu Spokojnego?
Odpowiedź jest prosta: najlepsza kawa organiczna na świecie. Znakomite sadzonki plus niezwykle żyzne, wypełnione składnikami mineralnymi gleby wulkaniczne plus zakaz używania nawozów sztucznych. Efekt jest zgodny z przewidywaniami: kawa z Galapagos zostawia swoje konkurentki daleko w tyle.
Kawa uprawiana jest metodami ekologicznymi. Następnie ziarna zbierane są ręcznie i również ręcznie starannie sortowane. Obróbka ziaren dokonywana jest metodą na mokro. Warto wspomnieć jeszcze jeden niezwykły fakt. Krzewy, na których rosną owoce kawy, liczą sobie około stu lat. To absolutny ewenement, ponieważ nigdzie indziej na świecie nie znajdziecie tak długowiecznych roślin tego gatunku. Być może to zasługa klimatu, który sprawia, że na Galapagos żyje się po prostu dłużej?
Każda filiżanka tej kawy to prawdziwe wydarzenie. Dzieje się tak, ponieważ produkcja kawy na Galapagos osiąga zaledwie wynik kilku tysięcy worków rocznie. To naprawdę niewiele. A smak i aromat? Równie unikatowy: nuty orzechów i czekolady otoczone zapachem świeżo wypieczonego chleba. Do tego delikatna kwasowość i symbolicznie obecna goryczka. Wszystko to razem składa się na przeżycie, które na długo pozostaje w pamięci...
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.