Po pierwsze łagodność, subtelna słodycz i pełna cielistość. Po drugie – udane połączenie owoców, orzechów i przypraw. I wreszcie po trzecie – szalenie charakterystyczny właśnie dla tej kawy dymny aromat, który niektórym może kojarzyć się z zapachem prawdziwego kubańskiego hitu eksportowego, czyli słynnych cygar.
Choć historia kawy na Kubie rozpoczyna się w XVI wieku, to maksymalny rozkwit plantacji przypada na pierwszą połowę XX wieku. W późniejszych latach jej eksport został mocno ograniczony. Przyczyną było upaństwowienie farm, które miało miejsce po rewolucji kubańskej. Kawa Kuba Serrano uprawiana jest w południowej części wyspy, w rejonie gór Sierra Maestra, na wysokościach pomiędzy 400 a 800 metrów nad poziomem morza.
Wszystko zaczyna się od wyboru miejsca na plantację. W przypadku kawy Kuba Serrano, fakt, iż krzewy kawowca sadzone są na stosunkowo niewielkiej wysokości nad poziomem morza, skutkuje tym, że finalny napar posiada niską kwasowość. Z kolei obróbka ziaren metodą na mokro przekłada się na charakterystyczny, słodkawy aromat. Kawa zbierana jest od lipca do lutego. Zbiory dokonywane są zarówno zupełnie ręcznie, jak i metodami mechanicznymi.
Łagodnością, pełną cielistością, niewielką kwasowością, nutami owoców, pikantnymi akcentami przypraw i dymnym (skórzanym) aromatem, który sprawia, że naprawę trudno pomylić Kubę Serrano z jakąkolwiek inną kawą z regonu Karaibów, ponieważ tylko ona przywodzi na myśl zapach luksusowych kubańskch cygar.
Polecamy również inne gatunki kawy z Kuby.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.