Afryka to kontynent niesłychanie hojnie obdarowany przez naturę różnego rodzaju bogactwami ukrytymi w ziemi. To stąd pochodzą najwspanialsze diamenty świata. Uznaliśmy, że na uwagę zasługują tutaj nie tylko dobra kopalne, lecz również te, które dojrzewają w promieniach afrykańskiego słońca. Kawa z Malawi to właśnie jeden z takich skarbów, które warto mieć w swojej kolekcji...
- bo jej delikatność i niewielka kwaskowość to czytelne zaproszenie na prawdziwą kawową ucztę;
- bo akcenty kwiatowe wspaniale przeplatane są nutami jabłek i karmelu;
- bo kawa ta należy do kategorii prawdziwych rarytasów, czyli produktów niezwykle rzadko dostępnych
Malawi to niewielki, afrykański kraj bez dostępu morza, otoczony przez potentatów kawowych takich jak Tanzania, Mozambik i Zimbabwe. Posiadając podobne warunki klimatyczno geodezyjne stosunkowo niedawno postanowiono je wykorzystać, tym bardziej, że Malawi nie posiada znaczących bogactw naturalnych. Do niedawna głównym uprawianym produktem była herbata, ale kawa, którą zaczęto uprawiać dopiero od początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, zaczyna powoli podbijać rynki całego świata i zdobywać uznanie smakoszy.
Plantacje kawy położone są na wysokości między 600 a 1550 metrów nad poziomem morza. Kawa Malawi uprawiana jest szczególnie w wyżynnej, północnej części kraju. Gatunek Malawi AA Plus odbiega jednak od tego trendu, ponieważ pochodzi on z regionu Thyolo znajdującego się na południu.
Przede wszystkim łagodny, delikatny smak kaw środkowej Afryki. Swą delikatność, niewielką kwaskowość pięknie podkreśla akcent kwiatowy. Oprócz wonnych kwiatów mamy szansę spotkać także soczyste, pełne energii zielone... jabłka. Do tego trzeba dodać jeszcze czułą słodycz karmelu, która pojawia się w chwili, gdy kawa zaczyna stygnąć.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.