Największe tropikalne jezioro świata, wulkany i pokryty śniegiem szczyt Kilimandżaro. Jak widać, kawa z Tanzanii dojrzewa w bajecznych plenerach. Smak jej dużych ziaren jest równie niezwykły jak tereny, na których znajdują się plantacje krzewów kawowych...
- masz ochotę na espresso z ziaren zbieranych nieopodal afrykańskich śniegów Kilimandżaro;
- lubisz poranną kawę, która delikatnie wprowadzi Cię w dobry nastrój;
- szukasz gatunku kawy ziarnistej o lekkiej goryczce, małej kwaskowatości i orzechach włoskich subtelnie pobrzmiewających w tle;
Ta niezwykle łagodna kawa powstaje w miejscu pełnym kontrastów. W kraju, w którym gorące tereny sąsiadują ze zaśnieżonymi szczytami gór, a suche, afrykańskie powietrze nawilżane jest przez jedne z największych jezior świata.
Plantacja o nazwie Ngila Estate znajduje się na wysokości ponad półtora kilometra nad poziomem morza, w okolicach, w których w przeszłości dochodziło do erupcji wulkanicznych. Gleba, która powstała dzięki temu, przepełniona jest składnikami odżywczymi, za którymi krzewy kawowca wręcz przepadają. Zdecydowana większość produkcji kawy w Tanzanii odbywa się na niewielkich plantacjach.
Skrót AA oznacza, że ziarna kawy są naprawdę dorodnych rozmiarów. Powszechnie sądzi się, że wielkość ziaren ma wpływ na smak naparu. Im większe ziarna, tym większa drzemie w nich pełnia smaków i aromatów.
Kwiecień i maj to czas, kiedy ziarna tego gatunku kawy są zbierane, a następnie poddawane obróbce na mokro. Proces ten znakomicie wpływa na końcowy smak produktu. To dość rzadko stosowana technika, ponieważ wiele miejsc w Afryce boryka się z problemem niedoboru wody. Na szczęście Tanzania jest krajem, w którym zjawisko to nie występuje. Ziarna po umyciu suszone są na słońcu.
Już sama świadomość tego, skąd pochodzi ten gatunek kawy, może powodować lekki zawrót głowy. Wystarczy wyobrazić sobie bajeczne plenery afrykańskie, olbrzymie, pełne życia jeziora, które odkrywali romantyczni awanturnicy i podróżnicy w XIX wieku i potężne Kilimandżaro majaczące gdzieś w tle, by filiżanka popołudniowej kawy Tanzania Ngila Estate stała się rytuałem niemalże magicznym.
Kawa Tanzania AA to prawdziwa kwintesencja delikatności. Jakby chciała nam powiedzieć: spokojnie, delektuj się powoli każdym łykiem, odkrywaj delikatne nuty orzechów, pieść swoje zmysły goryczką i... ciesz się tą chwilą.
.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.