To prawdziwa rzadkość na naszych stołach. Jej produkcja została wznowiona w 1980 roku, po 60 latach przerwy. Prawdziwy rarytas, zdecydowanie godny wypróbowania.
- chcesz poczęstować znajomych jednym z najrzadszych gatunków kawy ziarnistej na świecie;
- uwielbiasz magię produktów „z drugiego krańca świata”;
- szukasz kawy, którą można pić bez ograniczeń (niska zawartość kofeiny);
- zastanawiasz się, jak smakuje espresso o aromacie kakaowym
Kawa to chyba ostatnia rzecz, jaka kojarzyć się może z Australią. Kangury, owce, misie koala, opera w Sydney – tak. Ale australijska kawa? Tym większe zainteresowanie budzi ona wśród prawdziwych koneserów tego energetyzującego napoju. Korzenie upraw krzewów kawowych na kontynencie australijskim sięgają lat osiemdziesiątych XIX wieku. Niestety, zaledwie 40 lat później kawa jest zmuszona uznać wyższość trzciny cukrowej, jako rośliny bardziej opłacalnej w uprawie. Dopiero w 1980 roku produkcja kawy australijskiej zostaje wznowiona. Plantacje kawy znajdują się na terenie Nowej Południowej Walii nad brzegami Oceanu Spokojnego oraz w stanie Queensland, w rejonie płaskowyżu d'Atherton, skąd pochodzi prezentowany obecnie gatunek Australia Skybury Fancy.
Kawa Australia Skybury Fancy zbierana jest mechanicznie, przy pomocy nowoczesnych kombajnów służących do pozyskiwania ziarna. Obróbka – tak jak w przypadku czołowych kaw świata – odbywa się metodą „na mokro”.
Zaczyna się niewinnie, jak zawsze: lekkie orzeźwienie, kwaskowatość utrzymana na niskim poziomie. Potem, nie wiadomo skąd pojawia się aromat kakao, totalnie zaskakujący. W dodatku całość zaczyna tonąć w przyprawach. I kiedy wydaje się, że nic już nas nie zaskoczy, na sam koniec finiszujemy owocowo!
This is Australia!
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.